
Okinordisk sommargröt
Havregrynsgröt är en utmärkt start på dagen. Havre är rik på betaglukaner – kostfiber, som bidrar till ett jämnare blodsocker och gör att magen får jobba. Själva lyfter vi på hatten för en riktig frukostklassiker.
Beräknat för
2
personer
${ value }
Ingredienser
- ${ receptData.blockId_10376.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_10376.enhet | vuePlura( receptData.blockId_10376.mangd) } ${ receptData.blockId_10376.ingrediens } 1 dl hel havre
- ${ receptData.blockId_10377.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_10377.enhet | vuePlura( receptData.blockId_10377.mangd) } ${ receptData.blockId_10377.ingrediens } 0.50 dl Okivi Nordisk fullkornshavre
- ${ receptData.blockId_10378.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_10378.enhet | vuePlura( receptData.blockId_10378.mangd) } ${ receptData.blockId_10378.textFore | vuePlura( receptData.blockId_10378.mangd) } ${ receptData.blockId_10378.ingrediens } 3 dl för blötläggning av havren vatten
- ${ receptData.blockId_10379.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_10379.ingrediens } 1 -- kanelstång
- ev 1 liten nypa salt
- ${ receptData.blockId_10381.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_10381.enhet | vuePlura( receptData.blockId_10381.mangd) } ${ receptData.blockId_10381.ingrediens } 100 g hallon eller svarta vinbär
Gröt:
Fröcrunch:
- ${ receptData.blockId_4719.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4719.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4719.mangd) } ${ receptData.blockId_4719.ingrediens } 0.25 dl solroskärnor
- ${ receptData.blockId_4720.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4720.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4720.mangd) } ${ receptData.blockId_4720.ingrediens } 0.5 tsk rapsolja
- ${ receptData.blockId_4721.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4721.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4721.mangd) } ${ receptData.blockId_4721.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4721.mangd) } ${ receptData.blockId_4721.ingrediens } 0.25 tsk flytande honung
- ${ receptData.blockId_4722.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4722.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4722.mangd) } ${ receptData.blockId_4722.ingrediens } 0.5 krm kanel
Tillbehör
2 msk Okivi Fullkornskrisp alt Fröcrunch
Gör så här:
Gröt: Lägg hel havre i blöt under ca 8 timmar (t ex under natten).
Häll av vattnet och spara det till kokning av gröten.
Blanda den blötlagda havren och vattnet med fullkornshavre, kanelstång och salt i en kastrull.
Koka upp och låt gröten stå och sjuda i 45 minuter på svag värme. Rör om med jämna mellanrum.
Fröcrunch: Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Droppa över rapsolja och honung. Pudra över kanel och rör om. Låt svalna.
Toppa gröten med bär och fröcrunch eller fullkornskrisp. Servera med mjölk.
Näringsvärde per portion
Energi kJ:
1230,78
Energi kcal:
294,02
Fett:
12,42g
Mättat fett:
1,23g
Kolhydrater:
31,86g
Sockerarter:
2,78g
Fiber:
7,29g
Protein:
9,93g