Fru­kost heter morgen­mad på dans­ka och lunch heter fro­kost. För­vir­rad? Ta en ski­va saf­tigt råg­bröd och tänk på hur trå­kigt det skul­le vara om allt var lika­dant och hur trev­ligt det är med skill­na­der. Hygge!

Ingredienser

  • 2 bröd 48 skivor
  • ${ receptData.blockId_5184.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5184.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5184.mangd) } ${ receptData.blockId_5184.ingrediens } 2 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_5185.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5185.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5185.mangd) } ${ receptData.blockId_5185.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5185.mangd) } ${ receptData.blockId_5185.ingrediens } 6 dl kallt vatten
  • ${ receptData.blockId_5186.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5186.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5186.mangd) } ${ receptData.blockId_5186.ingrediens } 25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_5188.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5188.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5188.mangd) } ${ receptData.blockId_5188.ingrediens } 1 -- påse fullkornssurdeg 150 g
  • ${ receptData.blockId_5189.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5189.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5189.mangd) } ${ receptData.blockId_5189.ingrediens } 0.50 msk salt
  • ${ receptData.blockId_5190.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5190.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5190.mangd) } ${ receptData.blockId_5190.ingrediens } 2 msk honung
  • ${ receptData.blockId_5191.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5191.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5191.mangd) } ${ receptData.blockId_5191.ingrediens } 3 dl grovt rågmjöl
  • ${ receptData.blockId_5192.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5192.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5192.mangd) } ${ receptData.blockId_5192.ingrediens } 3 dl grahamsmjöl
  • ${ receptData.blockId_5193.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5193.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5193.mangd) } ${ receptData.blockId_5193.ingrediens } 7 dl vetemjöl
  • ${ receptData.blockId_5194.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5194.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5194.mangd) } ${ receptData.blockId_5194.ingrediens } 2 dl solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_5195.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5195.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5195.mangd) } ${ receptData.blockId_5195.ingrediens } 1 dl hela linfrön
  • Till formarna:

  • ${ receptData.blockId_5197.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5197.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5197.mangd) } ${ receptData.blockId_5197.ingrediens } 1 msk rapsolja

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisning på förpackningen. Häll dem i en bunke eller hushållsassistent.

Häll på 6 dl kallt vatten. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop i ca fem minuter till en lös deg. Låt jäsa under plastfilm i en timme.

Smörj två formar (som rymmer 1 1/2 liter) väl med rapsolja. Fördela degen jämnt i formarna. Låt jäsa under bakduk i trettio minuter. Sätt ugnen på 200°. Grädda i mitten av ugnen i ca1 timme och 15 minuter. Mät gärna innertemperaturen med stektermometer, den ska vara 98° för grovt rågbröd. Låt svalna i cirka fem minuter. Stjälp upp bröden på galler. Svep in i handdukar och låt vila i minst tre timmar eller till nästa dag.

Tips!

Tillsätt 1 msk brödkrydda i degen för ett smaksatt bröd.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 426,78
Energi kcal: 101,95
Fett: 3,09g
Mättat fett: 0,32g
Kolhydrater: 14,32g
Sockerarter: 1,01g
Fiber: 2,31g
Protein: 2,98g

Fler goda recept

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09