Okinor­dis­ka brow­ni­es med svar­ta bönor

Det är så myc­ket smas­kigt i det här recep­tet att vi blir all­de­les röda om kin­der­na (bäst att fli­ka in att de inne­hål­ler både fiber och pro­te­in). Här ska bakas och njutas.

Ingredienser

  • 16 bitar
  • ${ receptData.blockId_5100.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5100.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5100.mangd) } ${ receptData.blockId_5100.ingrediens } 0.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_5101.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5101.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5101.mangd) } ${ receptData.blockId_5101.ingrediens } 1 -- förpackning svarta bönor
  • ${ receptData.blockId_5102.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5102.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5102.mangd) } ${ receptData.blockId_5102.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5102.mangd) } ${ receptData.blockId_5102.ingrediens } 1 dl rostade solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_5103.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5103.ingrediens } 8 -- torkade katrinplommon
  • ${ receptData.blockId_5104.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5104.ingrediens } 2 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_5105.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5105.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5105.mangd) } ${ receptData.blockId_5105.ingrediens } 2 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_5106.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5106.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5106.mangd) } ${ receptData.blockId_5106.ingrediens } 4 msk kakao
  • ${ receptData.blockId_5107.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5107.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5107.mangd) } ${ receptData.blockId_5107.ingrediens } 4 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_5108.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5108.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5108.mangd) } ${ receptData.blockId_5108.ingrediens } 2 tsk vaniljsocker
  • ${ receptData.blockId_5109.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5109.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5109.mangd) } ${ receptData.blockId_5109.ingrediens } 1 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_5110.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5110.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5110.mangd) } ${ receptData.blockId_5110.ingrediens } 1 -- nypa salt
  • ${ receptData.blockId_5111.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5111.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5111.mangd) } ${ receptData.blockId_5111.ingrediens } 100 g mörk choklad 70 %
  • ${ receptData.blockId_5112.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5112.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5112.mangd) } ${ receptData.blockId_5112.ingrediens } 1 msk solroskärnor
  • lite kakao

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisningar på förpackningen.

Värm ugnen till 180 grader. Mixa bönor, solroskärnor, katrinplommon, ägg och olja till en jämn smet. Blanda ner fullkornen och låt stå och svälla ca 10 minuter. Lägg aluminiumfolie eller bakplåtspapper i en liten ugnsform (ca 20x20 cm) och pensla med rapsolja.

Blanda kakao, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop bönsmeten med de torra ingredienserna.

Smält chokladen över ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Bred ut smeten i formen till en jämn fyrkant. Stryk gärna med lite vatten överst för att få en slät yta. Strö över solroskärnor.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna något, och skär sedan kakan i rutor. Pudra över lite kakao om du vill.

Servera gärna tillsammans med färska hallon och en liten klick turkisk eller grekisk yoghurt. Kakan är även god att äta som den är.

Tips!

Baka gärna dagen innan, eller åtminstone några timmar innan den ska serveras – den blir ännu saftigare och godare när den fått vila.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 653,99
Energi kcal: 156,29
Fett: 7,12g
Mättat fett: 1,87g
Kolhydrater: 16,57g
Sockerarter: 9,4g
Fiber: 3,07g
Protein: 4,95g

Fler goda recept

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09