Klas­sisk jul­ka­ka på nytt vis, utan vete­mjöl och smör men med natur­ligt goda ingre­di­en­ser. Kanske en okinor­disk jul­klapp till dig själv med både full­korn och protein?

Ingredienser

  • 16 port.
  • ${ receptData.blockId_9485.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9485.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9485.mangd) } ${ receptData.blockId_9485.ingrediens } 1.50 dl Okivi Nordisk fullkornshavre Mathem
  • ${ receptData.blockId_9486.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9486.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9486.mangd) } ${ receptData.blockId_9486.ingrediens } 1.50 dl hirs
  • ${ receptData.blockId_9487.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9487.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9487.mangd) } ${ receptData.blockId_9487.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_9487.mangd, receptData.blockId_9487.ingrediensPlural, ) } 1 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_9488.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9488.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9488.mangd) } ${ receptData.blockId_9488.ingrediens } 3 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_9489.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9489.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9489.mangd) } ${ receptData.blockId_9489.ingrediens } 2 -- paket saffran á 0,5 g
  • ${ receptData.blockId_9490.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9490.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9490.mangd) } ${ receptData.blockId_9490.ingrediens } 1 dl strösocker
  • ${ receptData.blockId_9491.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9491.ingrediens } 3 -- ägg
  • Varma blåbär:

  • ${ receptData.blockId_9493.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9493.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9493.mangd) } ${ receptData.blockId_9493.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9493.mangd) } ${ receptData.blockId_9493.ingrediens } 225 g frysta blåbär
  • ${ receptData.blockId_9494.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9494.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9494.mangd) } ${ receptData.blockId_9494.ingrediens } 1 -- hel vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_9495.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9495.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9495.mangd) } ${ receptData.blockId_9495.ingrediens } 1.50 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillaga fullkornshavren och hirs enligt anvisningarna på förpackningarna.

Hacka sötmandeln.

Vispa ihop mjölken med saffran, socker, ägg och den hackade sötmandeln. Blanda i fullkorneshavren och hirsen. Rör om väl.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form (ca 30X20 cm). Häll i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Vispa grädden.

Värm blåbär, dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda med blåbären.

Servera saffranskakan ljummen tillsammans med varma blåbär och liten klick (ca 1 msk per port) lättvispad grädde. Förvara kaka som blir över i kyl eller frys.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 675,2
Energi kcal: 160,88
Fett: 7,62g
Mättat fett: 3,17g
Kolhydrater: 17,87g
Sockerarter: 8g
Fiber: 1,62g
Protein: 4,5g

Fler goda recept

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09