Muss­lor med ugns­ros­ta­de nor­dis­ka rot­fruk­ter

En klas­si­ker i modern tapp­ning – och med mas­sor av pro­te­in. Ät den lång­samt och njut som de gör på Oki­na­wa. Hara hachi bu, säger de där. Mums, säger vi här.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_3553.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3553.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3553.mangd) } ${ receptData.blockId_3553.ingrediens } 1 -- påse Okivi Nordiska rotfrukter Mathem
  • ${ receptData.blockId_3554.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3554.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3554.mangd) } ${ receptData.blockId_3554.ingrediens } 1 tsk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3555.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3555.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3555.mangd) } ${ receptData.blockId_3555.ingrediens } 2 kg färska blåmusslor
  • ${ receptData.blockId_3556.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3556.ingrediens } 2 -- schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_3557.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3557.ingrediens } 2 -- vitlöksklyftor
  • ${ receptData.blockId_3558.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3558.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3558.mangd) } ${ receptData.blockId_3558.ingrediens } 1 tsk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3559.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3559.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3559.mangd) } ${ receptData.blockId_3559.ingrediens } 5 dl vitt matlagningsvin
  • ${ receptData.blockId_3560.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3560.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3560.mangd) } ${ receptData.blockId_3560.ingrediens } 2 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3561.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3561.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3561.mangd) } ${ receptData.blockId_3561.ingrediens } 1 dl persilja
  • ${ receptData.blockId_3562.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3562.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3562.mangd) } ${ receptData.blockId_3562.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_3563.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3563.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3563.mangd) } ${ receptData.blockId_3563.ingrediens } 1 krm svartpeppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på grill och 250°. Lägg rotfrukterna i en ugnssäker form, salta och peppra och ringla över olja. Sätt in i ugnen 10-15 minuter, tills de fått fin färg.

Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsoljan i en stor kastrull ca 3 minuter utan att det tar färg. Häll på vin och vatten och tillsätt musslorna. Låt koka 3-4 minuter under lock eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Tillsätt salt och peppar.

Servera musslorna med rotfrukter i skålar och dekorera gärna med lite dill.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2622,69
Energi kcal: 624,1
Fett: 11,44g
Mättat fett: 2,62g
Kolhydrater: 42,45g
Sockerarter: 14,77g
Fiber: 5,07g
Protein: 46,45g

Fler goda recept

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09