En lite mer häl­so­sam vari­ant av den svens­ka klas­si­kern. Vi gör våra sem­lor med full­korn, hem­la­gad fyll­ning och liten, liten klick grädde.

Ingredienser

  • 30 st
  • Deg:

  • ${ receptData.blockId_9629.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9629.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9629.mangd) } ${ receptData.blockId_9629.ingrediens } 1 dl Okivi Nordisk fullkornshavre
  • ${ receptData.blockId_9630.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9630.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9630.mangd) } ${ receptData.blockId_9630.ingrediens } 5 dl vetemjöl special
  • ${ receptData.blockId_9631.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9631.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9631.mangd) } ${ receptData.blockId_9631.ingrediens } 0.50 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_9632.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9632.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9632.mangd) } ${ receptData.blockId_9632.ingrediens } 1 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_9633.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9633.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9633.mangd) } ${ receptData.blockId_9633.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9633.mangd) } ${ receptData.blockId_9633.ingrediens } 0.50 tsk stött kardemumma
  • ${ receptData.blockId_9634.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9634.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9634.mangd) } ${ receptData.blockId_9634.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_9635.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9635.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9635.mangd) } ${ receptData.blockId_9635.ingrediens } 25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_9636.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9636.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9636.mangd) } ${ receptData.blockId_9636.ingrediens } 1 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_9637.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9637.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9637.mangd) } ${ receptData.blockId_9637.ingrediens } 1 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_9638.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9638.ingrediens } 1 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_9639.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9639.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9639.mangd) } ${ receptData.blockId_9639.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9639.mangd) } ${ receptData.blockId_9639.ingrediens } 1 tsk neutral rapsolja
  • ${ receptData.blockId_9640.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9640.ingrediens } 1 -- ägg (uppvispat, till pensling)
  • Mandelmassa:

  • ${ receptData.blockId_9642.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9642.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9642.mangd) } ${ receptData.blockId_9642.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_9642.mangd, receptData.blockId_9642.ingrediensPlural, ) } 2 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_9643.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9643.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9643.mangd) } ${ receptData.blockId_9643.ingrediens } 0.50 dl florsocker
  • ${ receptData.blockId_9644.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9644.ingrediens } 1 -- äggvita

Fyllning och topping:

  • ${ receptData.blockId_3974.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3974.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3974.mangd) } ${ receptData.blockId_3974.ingrediens } 1.5 dl vispgrädde
  • ${ receptData.blockId_3975.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3975.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3975.mangd) } ${ receptData.blockId_3975.ingrediens } 1 tsk florsocker

Deg: Tillaga fullkornshavren enligt anvisningar på förpackningen. Blanda under tiden ihop 5 dl vetemjöl special med bakpulver, socker, kardemumma och salt i en bunke. Smula ner jästen. Tillsätt fullkornshavre, vatten, mjölk, ägg och olja. Arbeta kraftfullt i 5-10 minuter, gärna i en degblandare. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Mandelmassa:Mixa mandeln till fina smulor i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita, mixa ihop till en tjock smet. Sätt ugnen på 250°. Rulla ut degen till två längder. Skär ut 30 bitar. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter. Låt kallna. Skär av ett litet lock och gröp ur lite av bröden. Klicka i mandelmassa. Vispa grädden. Toppa med grädde och lock. Pudra över lite extra florsocker.

Tips!

Smaksätt gärna mandelmassan med finrivet skal av ½ citron.

Vill du göra semlorna laktosfria går det bra att byta ut mjölken och grädden mot laktosfria alternativ.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 455,85
Energi kcal: 109,65
Fett: 5,05g
Mättat fett: 1,67g
Kolhydrater: 12,23g
Sockerarter: 2,09g
Fiber: 1,04g
Protein: 3,47g

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09