En lite mer häl­so­sam vari­ant av den svens­ka klas­si­kern. Vi gör våra sem­lor med full­korn, hem­la­gad fyll­ning och liten, liten klick grädde.

Ingredienser

  • 30 st
  • Deg:

  • ${ receptData.blockId_3958.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3958.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3958.mangd) } ${ receptData.blockId_3958.ingrediens } 1 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_3959.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3959.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3959.mangd) } ${ receptData.blockId_3959.ingrediens } 5 dl vetemjöl special
  • ${ receptData.blockId_3960.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3960.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3960.mangd) } ${ receptData.blockId_3960.ingrediens } 0.50 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_3961.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3961.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3961.mangd) } ${ receptData.blockId_3961.ingrediens } 1 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_3962.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3962.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3962.mangd) } ${ receptData.blockId_3962.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3962.mangd) } ${ receptData.blockId_3962.ingrediens } 0.50 tsk stött kardemumma
  • ${ receptData.blockId_3963.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3963.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3963.mangd) } ${ receptData.blockId_3963.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_3964.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3964.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3964.mangd) } ${ receptData.blockId_3964.ingrediens } 25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_4009.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4009.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4009.mangd) } ${ receptData.blockId_4009.ingrediens } 1 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3965.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3965.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3965.mangd) } ${ receptData.blockId_3965.ingrediens } 1 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_3966.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3966.ingrediens } 1 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_3967.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3967.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3967.mangd) } ${ receptData.blockId_3967.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3967.mangd) } ${ receptData.blockId_3967.ingrediens } 1 tsk neutral rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3968.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3968.ingrediens } 1 -- ägg (uppvispat, till pensling)
  • Mandelmassa:

  • ${ receptData.blockId_3970.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3970.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3970.mangd) } ${ receptData.blockId_3970.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_3970.mangd, receptData.blockId_3970.ingrediensPlural, ) } 2 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_3971.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3971.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3971.mangd) } ${ receptData.blockId_3971.ingrediens } 0.50 dl florsocker
  • ${ receptData.blockId_3972.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3972.ingrediens } 1 -- äggvita

Fyllning och topping:

  • ${ receptData.blockId_3974.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3974.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3974.mangd) } ${ receptData.blockId_3974.ingrediens } 1.5 dl vispgrädde
  • ${ receptData.blockId_3975.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3975.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3975.mangd) } ${ receptData.blockId_3975.ingrediens } 1 tsk florsocker

Deg: Koka fullkornen enligt anvisningar på förpackningen. Blanda under tiden ihop 5 dl vetemjöl special med bakpulver, socker, kardemumma och salt i en bunke. Smula ner jästen. Tillsätt fullkorn, vatten, mjölk, ägg och olja. Arbeta kraftfullt i 5-10 minuter, gärna i en degblandare. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Mandelmassa: Mixa mandeln till fina smulor i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita, mixa ihop till en tjock smet. Sätt ugnen på 250°. Rulla ut degen till två längder. Skär ut 30 bitar. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter. Låt kallna. Skär av ett litet lock och gröp ur lite av bröden. Klicka i mandelmassa. Vispa grädden. Toppa med grädde och lock. Pudra över lite extra florsocker.

Tips!

Smaksätt gärna mandelmassan med finrivet skal av ½ citron.

Vill du göra semlorna laktosfria går det bra att byta ut mjölken och grädden mot laktosfria alternativ.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 453,38
Energi kcal: 109,07
Fett: 4,97g
Mättat fett: 1,66g
Kolhydrater: 12,29g
Sockerarter: 2,09g
Fiber: 1,11g
Protein: 3,39g

Visa alla recept

Om foodoki

Copyright Foodoki, Nybrokajen 3 A Stockholm, info@foodoki.se, 08-41 00 08 09